lifestyle

Getest: goedkope olieverf van de Action


Ik verbaas me er altijd over hoe mooi sommige mensen kunnen schilderen met olieverf, en wat wilde ik dat graag zelf proberen. Een nadeel van olieverf is dat het nogal duur is, vooral als je echt verf zoekt van een goed merk. Ik liet het dus altijd maar gewoon bij aquarelverf, totdat ik afgelopen week deze olieverf tegenkwam bij de Action.

De prijs van de verf lag ergens tussen de 2 en 3 euro. Hiervoor krijg je 12 tubes van 12 mL, spotgoedkoop dus! Omdat ik zelf nog geen ervaring heb met olieverf, leek het me een goed idee om het eerst met goedkope verf te proberen.

Er zitten 12 verschillende kleurtjes in het doosje, wat mij betreft is dat meer dan genoeg. Je krijgt een tubetje witte verf, zwarte en van elke kleur twee verschillende tinten. Natuurlijk kun je met wit, zwart, rood, blauw en geel alle kleuren al maken door ze te mixen, maar meer opties is natuurlijk altijd fijn.


Waar ik vooral blij mee ben, is dat de wit écht goed wit is. De ‘lemon yellow’ tube had helaas wat gelekt in het doosje. Het was geen probleem, want de verf was nog goed en niet droog. Wel plakte de tube een beetje aan de onderkant.

De zwarte verf valt hier net buiten de foto, maar met als de witte verf ben ik erg blij dat het echt goed zwart is. Op die manier krijg je niet opeens een bruine of blauwe gloed wanneer je het verdunt.

Bij het testen leek de kwaliteit van de verf prima. Nou heb ik nog nooit eerder echt met olieverf gewerkt, maar toen ik er echt mee probeerde te schilderen viel het me toch wat tegen. De verf was best moeilijk om te verdelen waardoor ik er veel van nodig had, daardoor was de witte tube na het schilderen van het schilderij al op. Ik had de verf natuurlijk kunnen verdunnen, maar daar wordt de dekking ook weer minder van. Je kun de verf niet uitdunnen met water, dit kun je doen met terpentine of terpentijnolie.

De verf droogt echt super langzaam, zoals dat hoort bij olieverf. Hierdoor kun je het tijdens het schilderen nog goed mengen waardoor je de kleuren heel mooi in elkaar kunt laten overlopen. Maar dit werkte bij deze verf wat minder goed. Wanneer ik later nog een keer met mijn kwast over een stukje verf ging wat ik al eerder had aangebracht, kreeg ik soms strepen of kale plekken.

Hieronder zie je het eerste schilderij dat ik met deze verf heb gemaakt.

De verf heeft dus niet de allerbeste kwaliteit, maar dat kun je ook niet verwachten met zo’n prijs. Ondanks de kwaliteit is het me toch gelukt om er een schilderij mee te maken, al is het wel goed te zien dat ik het moeilijk had met het verdelen van de verf. Toch weet ik dankzij deze verf wel dat het me leuk lijkt om vaker met olieverf te schilderen.

Ik denk dat dit een hele goede optie is voor mensen die graag voor het eerst olieverf willen uitproberen, net zoals ik. Dan kun je lekker knoeien en struggelen met de verf zonder dat het je een fortuin gekost heeft. Als je het dan leuk vindt zou ik je wel aanraden verf te kopen van een betere kwaliteit, zoals de olieverf van Rembrandt of Van Gogh (deze laatste ga ik voortaan gebruiken).

Nog één tip: Als je net als ik besluit om deze verf uit te proberen, zorg er dan voor dat het oppervlak waarop je gaat schilderen behandeld is met een soort primer (bijvoorbeeld grondverf). Olieverf kan namelijk in je papier of hout trekken. Kant-en-klare schilderdoeken zijn in de fabriek al behandeld, en als ik het me goed herinner hadden ze die bij de Action ook!

Advertenties

Een gedachte over “Getest: goedkope olieverf van de Action

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s