Recepten

Recept: Pompoentaart

DSC_0553

In mijn vorige blogpost met foto’s van de maand oktober liet ik een foto zien van de pompoentaart die ik samen met Lisa had gemaakt nadat we pompoenen hadden uitgehold. Ondanks het feit dat de herfst inmiddels al een tijdje aan de gang is en de meeste pompoenen ondertussen ook al lang geoogst zijn, leek het me tóch leuk om dit recept nog even te delen. (Pompoentaart is toch gewoon het hele jaar door lekker?)

We konden niet echt een geschikt recept vinden op internet, omdat veel gebruik maken van een kant-en-klare taartbodem. De recepten die we konden vinden die dat niet deden, gebruikten weer pompoen in blik… We hebben dus maar besloten om allerlei dingen uit verschillende recepten een beetje door elkaar te gooien en de taart een beetje een eigen draai te geven. En al zeg ik het zelf… Het was echt goed gelukt!

DSC_0499

Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
– 250 gram bloem
– 80 gram suiker (bruin of wit maakt niet uit, je kunt zelfs een beetje vanillesuiker toevoegen)
– 100 gram roomboter
– 1 eierdooier (gooi het eiwit niet weg, hier kun je gewoon nog een eitje van bakken!)
– 50 ml water
– een snufje zout

Voor de vulling:
– een blikje zoete gecondenseerde melk
– 2 eieren
– een kilo pompoen
– (optioneel) een beetje vanillesuiker, -extract of misschien zelfs een echt vanilleboontje
– een half theelepeltje nootmuskaat
– een half theelepeltje gemberpoeder
– een theelepel kaneel
– een snufje zout

Oké. Misschien lijkt het alsof je best veel ingrediënten nodig hebt voor dit recept, maar de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis 🙂

DSC_0523

Je kunt het beste beginnen met het koken van de pompoen. Hiervoor snijd je hem gewoon in blokjes, dan zijn ze sneller gaar. Als je het schillen van de pompoen te moeilijk vindt gaan of je schilmesje begeeft het (zoals de mijne), kun je de blokjes ook eerst koken met de schil er nog aan. Na het koken gaat de schil er makkelijker vanaf. Gooi de zaadjes van de pompoen trouwens niet weg, deze kun je roosteren in de oven met wat zout en kruiden (super lekker!).

Als de pompoenblokjes zacht zijn, zijn ze gaar. Dit kun je checken door er met een vork in te prikken. Wanneer ze gaar zijn, kun je de pompoen laten uitlekken om daarna af te koelen.

DSC_0526

Nu is het tijd om de bodem te maken! Dit is heel simpel: Eerst meng je de bloem met de suiker en het zout. Dan kneed je de boter er doorheen. Dit gaat het makkelijkst als je de boter eerst in blokjes snijdt. Ook helpt het om de ingrediënten tijdens het kneden tussen je duim en vingers te wrijven.

Als je deeg op broodkruimels lijkt, kun je de eierdooier en het water toevoegen. Daarna nog eventjes kneden tot het een soepele deegbal wordt.

Dit vind ik zelf het beste moment om je oven voor te verwarmen op 220°C. Ondertussen kun je het deeg verdelen over een ingevette springvorm met bakpapier op de bodem. Zorg ervoor dat de rand ongeveer 3 cm hoog is.

DSC_0544

Pureer de pompoen met een staafmixer. Een blender werkt waarschijnlijk ook prima. Daarna kun je de rest van de ingrediënten toevoegen. Dit kun je er ook gewoon doorheen mixen met de staafmixer, dit scheelt afwas. Als de vulling helemaal glad is, kun je het in de springvorm gieten.

Bak de taart nu voor 15 minuutjes in de voorverwarmde oven. Daarna verlaag je de temperatuur naar 180ºC en bak je hem nog ongeveer 35 minuten. Geen oven is hetzelfde, dus houd de taart goed in de gaten. Zelf heb ik gemerkt dat randjes van de bodem wat donker werden tijdens het bakken, dus heb ik voor de laatste 10 minuten de taart bedekt met aluminiumfolie. Als je een mes in het midden van de taart steekt en hij komt er schoon uit, dan weet je dat hij gaar is!

Op deze taart word je gegarandeerd verliefd! Mijn ouders zijn allebei absoluut geen fan van pompoen, maar deze taart mocht ik nog een keertje maken 🙂

PB080078.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heb je dit recept geprobeerd? Laat het me dan weten in de reacties!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s